Vitakruid Vitamine D3 & K2 druppels 30 ml

61.65

Beschikbaarheid: 5 op voorraad

Vitakruid Vitamine D3 & K2 druppels 30 ml

Bevat geen: GMO, gluten, gist, lactose, suiker, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen.

Samenstelling per dosering (2 druppels) RI*
Vitamine D3 (cholecalciferol) 62,50 µg 1250%
Vitamine K2 (UniK2®, menaquinon-7 K2) 45 µg 50%

1 flacon van 30 ml bevat 300 doseringen

Vitamine D3 & K2 Beschrijving
Bijna iedereen heeft extra vitamine D nodig
In Nederland is de zon slechts vijf maanden per jaar fel genoeg om de huid in haar stralingsbehoefte te voorzien. D3 suppletie lijkt dus voor elke Nederlander behoefte in plaats van luxe, vooral in de donkere maanden. Bovendien zijn de gezondheidsbevorderende effecten van vitamine D3 eindeloos.*

Vitamine D3 heeft een positieve invloed op het immuunsysteem*
De zonnevitamine zorgt voor een verhoogde calciumopname in de botten, is goed voor het celdelingsproces en de spieren.* Bovendien heeft de in onze huid aangemaakte vitamine een positieve invloed op ons immuunsysteem en zorgt het voor het behoud van sterke botten.*

Best opneembare vormen D en K2
Vitamine D bevordert de absorptie van calcium.* Dit kan echter een problematisch effect geven wanneer vitamine D-suppletie in hoge dosering (vanaf 75 mcg) nodig is om een bepaald gezondheidsbevorderend effect te bereiken.

De zonnevitamine zorgt namelijk voor een verhoogde calciumopname, maar reguleert niet waar al dat extra calcium terecht komt. Hierdoor kunnen er ongewilde calciumophopingen ontstaan in nieren en bloedvaten. Hier verschijnt bloedbroeder vitamine K2 op het toneel. Deze calciumdistributeur zorgt voor de opname van calcium in het botweefsel, de plek waar het mineraal nodig is.*

Award winnend vitamine K2 (MenaQ7®)
De verwante vitamines zijn in hoge en biologisch beschikbare doseringen in deze formule opgenomen. Zo bestaat vitamine K2 bestaat uit 10 vormen, waarvan menaquinon-7 (MK-7) de best opneembare vorm is. In 2015 won het gepatenteerde MenaQ7® zelfs de Best Functional Ingredient Award.

Hoge dosering van 62,50 µg
Vitamine D3 & K2 van Vitakruid is het leidende product voor de verstoorde balans. De hoge dosering aan vitamine D3 in deze formulering (62,50 µg, per standaarddosering van twee druppels) maakt het mogelijk jouw vitamine D-huishouding snel in balans te brengen.

Infographic Vitamine D3 & K2

Extra informatie voor professionals
Vitamine D3
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Tenminste zo noemen we het. Feitelijk gezien is vitamine D geen vitamine, maar een hormoon dat ons lichaam zelf kan aanmaken. Onze huid vangt de straling van de zon op en maakt daar vervolgens vitamine D van, vandaar ook de toepasselijke bijnaam, de zonnevitamine.

Een ontoereikende vitamine D huishouding is door de schaarste aan zonnestralen in onze koude Benelux vaker regel dan uitzondering.

Vijf maanden zon
Daarnaast is de zon in Nederland slechts vijf maanden per jaar fel genoeg om de huid in haar stralingsbehoefte te voorzien. D3 suppletie lijkt dus voor elke Nederlander behoefte in plaats van luxe, vooral in de donkere maanden. Bovendien zijn de gezondheidsbevorderende effecten van vitamine D3 eindeloos.

Vitamine D3 zorgt onder andere voor:
Een verhoogde calciumopname
Verbeterde celdifferentiatie
Goede spierfunctie
Gezond immuunsysteem
Sterke botten
Een gezond gebit.
Botten
Het gehalte van vitamine D in het bloed staat in direct verband met de sterkte van de botten. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding via de dunne darm wordt opgenomen, en is daarmee een onmisbare vitamine.

De naam vitamine D is feitelijk niet juist. Het is eigenlijk een pro hormoon dat uit een cholesterolachtige molecuul in de huid kan worden geproduceerd. Vitamine D3 kunnen we op de huid synthetiseren door blootstelling aan zonlicht (UVB) of uit de voeding.

Ruim 95 procent van onze behoefte aan vitamine D synthetiseren we uit zonlicht, de overige 5 procent uit voeding. Tijdens de zomer hebben we dan ook meer vitamine D in ons bloed. Vitamine D optimaliseert de beschikbaarheid van calcium en fosfor, zodat deze mineralen tot een verharding van de botstructuur zullen leiden.

Extra suppletie van vitamine D3 is van essentieel belang voor een gezonde botvorming en het is zeker aan te raden deze vitamine na het 50ste jaar extra in te nemen. Ook senioren, arbeiders met veel nachtdiensten, of mensen met een donkere huidskleur is het aan te raden vitamine D3 te suppleren.

Vitamine K2
De letter K in vitamine K is ontleent aan het Germaanse woord voor stolling: koagulation. Vitamine K werd zo’n driekwart eeuw geleden voor het eerst in relatie gebracht met het positieve effect voor een goed verloop van de bloedstolling. Gedurende een halve eeuw bleef dit de enige wetenschappelijk onderbouwde functie. Inmiddels weten we dat de stollingsvitamine ook een sleutelrol speelt in verschillende andere processen. Zo is de vetoplosbare vitamine belangrijk voor het behoud van sterke botten, sterke bloedvaten, het gewrichtskraakbeen, de activiteit van weefseleiwit GLA en het calciumtransport in het lichaam9.

Vitamine K1 en vitamine K2
Vitamine K omvat een groep van structureel verwante verbindingen genaamd fylloquinonen (vitamine K1) en menaquinonen (vitamine K2). K3 is een synthetische variant en komt in de natuur niet voor.

De verschillende tussen K1 en K2 liggen vooral in het transport. K1 wordt meer naar de lever getransporteerd, terwijl K2 daarnaast ook andere weefsels, zoals botten, bloedvaten en nieren bereikt. De positieve effecten van vitamine K kunnen we dan ook vooral verhalen op de werking van vitamine K2. Bovendien heeft deze variant een langere halfwaardetijd. Dit is de maatstaaf voor de snelheid waarin een in het lichaam werkzame stof verdwijnt en waarmee we de werkingsduur van een nutriënt aangeven. Vitamine K1 vervult mede door de kortere halfwaardetijd de positieve effecten van vitamine K nauwelijks1. Toch is kwantitatief genomen vitamine K1 de belangrijkste bron van vitamine K in onze westerse voeding (groene bladgroenten).

Een studie uit 2003 ondersteunt dit beeld. Hieruit bleek namelijk dat K2 de calcificatie van bloedvaten terugdrong, terwijl dat voor K1 niet zo bleek te zijn9. Recenter onderzoek toonde aan dat een supplement met K2 een positieve rol had in algemene bot- en hartgezondheid13. Voor K1 werden er echter geen significante effecten gevonden14.

Verschillende vormen K2: menaquinonen
Vitamine K2, ook wel menaquinon genoemd, ontstaat aan de hand van bacteriën en is in zeer geringe hoeveelheden te vinden in zuivel, vlees en eieren. Er bestaan verschillende vormen van menaquinonen (MK), MK-4 tot MK-14. Het cijfer is een aanduiding is voor het aantal isoprenyl-zijketens.

MK-4 is aanwezig in vlees en vormt ons lichaam in beperkte mate uit vitamine K1. Dit gebeurt echter pas in een zeer laat stadium in de dikke darm. De bacteriën die hiertoe in staat zijn bevinden zich bovendien vooral op plekken waar bijna geen absorptie optreedt. Dit komt onder andere omdat het hiervoor benodigde gal ontbreekt. Daarbij komt ook nog dat de hoeveelheid vitamine-producerende darm symbionten door het gebruik van medicatie als antibiotica sterk achteruit gaat. Hierdoor is het percentage K2 dat overblijft nagenoeg verwaarloosbaar.

De varianten MK-5, MK-6, MK-7, MK-8 en MK-9 komen in kleine hoeveelheden voor in gefermenteerde producten als kaas, yoghurt en zuurkool. Omdat K2 hoofzakelijk in vlees en zuivelproducten zit, hebben voornamelijk vegetariërs en veganisten sneller een verlaagde vitamine K status.

Menaquinon-7 (MK-7)
Van de verschillende MK varianten. Is de best opneembare K2 variant de vorm menaquinon-7. Het traditionele Japanse natto, een met Bacillus subtilis gefermenteerd sojaboonproduct, is een exceptioneel rijke bron van MK-73, 13. In het westen zien we deze Japanse lekkernij echter als een onsmakelijke bonenbrij, waardoor we zelden genoeg K2 uit onze voeding halen. Dan zijn er nog de vormen MK-10 t/m MK-14, die uiterst zeldzaam zijn en niet relevant binnen de orthomoleculaire geneeskunde.

Toepassingen vitamine K2
Vitamine K2 fungeert als cofactor voor het enzym glutamylcarboxylase; een enzym dat glutaminezuur (Gly) tot carbozyglutaminezuur (Gla) omzet. Dit proces vindt echter alleen plaats op specifieke glutaminezuurresiduen in vitamine K afhankelijke eiwitten. Deze eiwitten vervullen een sleutelrol binnen belangrijke lichaamsprocessen, zoals de hemostase, het calcium- en botmetabolisme en de vaatwandbiologie. In totaal zijn er veertien vitamine K-afhankelijke eiwitten in het menselijk lichaam. Deze vinden we terug in het bloed, de botten, de nieren, de urine, het zenuwweefsel, het tandbeen en de longen11.

We focussen ons hier specifiek op de rol van vitamine k2 in combinatie met vitamine D3 voor het calciumtransport. Voor een uitgebreide beschrijving van toepassingen van vitamine k2 kunt u hier terecht.

Vermindering kalkafzetting in de aderen
Een laag K2 gehalte wordt ook gelinkt aan een verhoogde kalkafzetting in de aderen. Ook hier speelt Gla een centrale rol, namelijk in het blokkeren van de calciumafzetting in de vaatwanden (hart- en bloedvaten)15. De activering van deze proteïne is afhankelijk van een voldoende vitamine K niveau. De aanmaak wordt daarnaast ook gestimuleerd door extracellulair calcium13.

Om dit proces zo goed mogelijk te begeleiden gebruikt het lichaam vitamine D3. Samen met K2 hebben ze een sleutelrol bij het behouden van een gezonde calciumstofwisseling. Vitamine D bevordert de opname van calcium in de darmen. Dit kan echter een problematisch effect geven wanneer vitamine D suppletie in hoge dosering (vanaf 75 mcg) nodig is om een bepaald gezondheidsbevorderend effect te bereiken. De zonnevitamine zorgt namelijk voor een verhoogde calciumopname, maar reguleert niet waar al dat extra calcium terecht komt. Hierdoor kunnen er ongewilde calciumophopingen ontstaan in nieren en bloedvaten. En hierin vervult K2 juist zijn sleutelrol. Deze calciumdistributeur zorgt dat al het extra geabsorbeerde calcium op de plek terecht komt waar het functioneel is, de botten en tanden7, 16.

! Let op: vitamine K kan het gebruik van bepaalde antistollingsmiddelen, coumarinedericaten, beïnvloeden. Deze medicatie werkt namelijk door de bloedstollende functie van vitamine K te blokkeren. Hierdoor stolt het bloed juist minder snel, waardoor er geen propjes kunnen ontstaan. Bij gebruik van dergelijke medicatie in combinatie met vitamine K treedt er mogelijk interactie op.

Gerelateerde producten

Scroll naar boven