Vitakruid Magnesium Malaat 150 mg 90 tabletten

24.60

Beschikbaarheid: 5 op voorraad

SKU: 230510 Categorieën: , Tags , ,

Vitakruid Magnesium Malaat 150 mg 90 tabletten

Goed voor de spieren

Beste magnesium voor de spierfunctie*
Ondersteunt het energieniveau*
Magnesiumvorm met hoge opneembaarheid door binding appelzuur

Beschrijving
Magnesium is een belangrijk mineraal dat aan de basis staat van meer dan 300 biochemische processen in ons lichaam.1 Een ontoereikende magnesiumhuishouding kan zich dus op talloze manieren uiten.2,3 Het mineraal is terug te vinden in onze aardkorst, waar planten en bomen het opnemen. Via deze weg krijgen we magnesium voor een deel via voeding binnen.

Echter zijn de vormen van magnesium uit voeding doorgaans minder goed opneembaar voor ons lichaam, slechts een percentage is uiteindelijk bruikbaar. Dit kan ontoereikende niveaus in de hand werken, waarbij een passend magnesiumsupplement uitkomst kan bieden. Dat is overigens geen overbodige luxe, want magnesium speelt onder andere een rol bij de botaanmaak, gemoedstoestand, celdelingsproces, leerprestatie, eiwitsynthese en energielevend metabolisme.

Magnesium in voeding
Magnesium zit in diverse voedingsmiddelen. Voornamelijk groene (blad)groenten zijn er rijk aan, zoals spinazie, boerenkool en broccoli. Daarnaast is cacao een goede bron van magnesium, en avocado’s. Verder is het ook rijkelijk terug te vinden in diverse noten, zaden en pitten zoals paranoten, pijnboompitten en chiazaad. Wat betreft dierlijke bronnen is vooral vette vis een bron van magnesium.

Ten slotte vind je magnesium ook terug in diverse graansoorten. Echter zorgen de eveneens hoge fytaat-gehalten in graan voor een verminderde magnesiumabsorptie in het lichaam. Fytaat of fytinezuur is een stof die zichzelf bindt aan belangrijke mineralen, waardoor deze niet langer beschikbaar zijn voor het lichaam. We noemen fytaat daarom ook wel een antinutriënt, omdat het de opname van deze mineralen hindert.4

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat men over het algemeen zo’n 20% minder magnesium consumeert dan dagelijks is aangeraden.7 Dit kan ontoereikende magnesiumniveaus tot gevolg hebben.

Magnesium in het menselijk lichaam
Ongeveer 99% van het totale lichaamsmagnesium bevindt zich in botten, spieren en niet-gespierd zacht weefsel.5 Het grootste deel van het resterende magnesium zit in skeletspieren en zacht weefsel.6 Het magnesiumgehalte van bot neemt af met de leeftijd, en magnesium dat op deze manier wordt opgeslagen, is niet volledig biologisch beschikbaar bij te lage magnesiumniveaus. Over het algemeen is een derde van het skeletmagnesium uitwisselbaar en dient het als een reservoir voor het handhaven van fysiologische extracellulaire magnesiumniveaus.5

Werkingsmechanisme magnesium
Hoewel de functies van magnesium in het menselijk lichaam bijna eindeloos zijn, zullen we de belangrijkste hieronder bespreken.

Functie botstructuur
In 2009 heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) vastgesteld dat er een oorzakelijk verband is tussen de inname van magnesium en het behoud van normaal bot.7,8 Dat is weinig verrassend, aangezien het grootste deel van het magnesium zich in de botten bevindt. Zo laat meta-onderzoek zien dat een lagere magnesiumwaarden verband houden met een lagere, en mogelijk problematische botdichtheid.7 Zo kan het aan de ene kant de botstijfheid verminderen, en aan de andere kant zorgen voor een toename van osteoclasten en afname van osteoblasten.8 Dit is voornamelijk een risico voor vrouwen in de menopauze. Hier hangt bovendien een grotere kans op fracturen aan vast.

Aan de andere kant laat onderzoek eveneens zien dat een adequate magnesium-inname een positieve invloed heeft op de celproliferatie van onder andere osteoblasten.10 Osteoblastische proliferatie is essentieel voor de juiste botstructuur.

Functie enzymatische processen
Magnesium is een belangrijke cofactor in enzymatische reacties. Zo zijn ruim 300 enzymen afhankelijk van magnesium om hun functies in het lichaam te kunnen vervullen. Dit gebeurt voornamelijk omdat magnesium zich kan koppelen aan diverse moleculen en ionen, en zo bepaalde reacties tot stand kan brengen.11 Ook kan het de juiste moleculen aan de enzymen koppelen, bijvoorbeeld enzymen die ATP nodig hebben, de voornaamste energiebron in ons lichaam.11 ATP is energie gevormd uit de citroencyclus, waarbij magnesium eveneens een ondersteunende rol speelt.

ATP is universeel vereist voor glucosegebruik, synthese van vet, eiwitten, nucleïnezuren en co-enzymen, spiercontractie en vele andere processen. Het is daarom ook belangrijk om te weten dat ATP-metabolisme, spiercontractie en -ontspanning, normale neurologische functie en afgifte van neurotransmitters allemaal magnesiumafhankelijk zijn.5

Functie hersenen
Voortbordurend op de vorige alinea, is magnesium ook nodig voor het overbrengen van impulsen over neuromusculaire verbindingen. Het heeft namelijk een belangrijke plek binnen de biochemie van de hersenen. Zo zijn er verschillende onderzoeken die een te lage magnesiuminname in verband brengen met structurele problemen rondom de gemoedstoestand, zoals aanhoudende neerslachtigheid of het ervaren van stress.12,13 Ook speelt magnesium een belangrijke rol bij het tegengaan van vermoeidheid en energieverlies en is essentieel voor optimale fysieke en mentale prestaties.14

Wanneer welke magnesium?
We kennen verschillende magnesiumverbindingen die in supplementen worden gebruikt. In het algemeen is magnesium uit een supplement beter opneembaar dan magnesium uit voedingsmiddelen. Dat komt doordat magnesium in voeding gebonden is aan allerlei stoffen, waardoor onze spijsvertering veel moeite moet doen om het magnesium op te nemen.

Best opneembare vormen
Magnesiummalaat, -tauraat, -bisglycinaat en -citraat zijn organisch gebonden vormen van magnesium. Anorganisch magnesiumvormen zoals magnesiumchloride, magnesiumhydroxide en magnesiumsulfaat zijn minder biologisch beschikbaar en worden daardoor minder goed opgenomen.15,16,17

Organisch vs anorganisch
Zo heeft magnesiumsulfaat bijvoorbeeld maar een biologische beschikbaarheid van 4%.18 Dit betekent dat een dosering van 200 mg magnesiumsulfaat maar voor een luttele 8 mg effectief is.15,18 Uw dagelijkse voeding bevat over het algemeen anorganisch gebonden magnesium.16 Dit zijn namelijk de vormen die in de bodem voorkomen en worden opgenomen door de planten die u dagelijks eet. Voorbeelden hiervan zijn magnesiumoxide en magnesiumcarbonaat. Uw lichaam neemt dus maar een klein deel op van de magnesium die u uit reguliere voeding binnenkrijgt.

Aminozuurgecheleerde vormen
De beste vormen die we kennen zijn magnesiumchelaten zoals magnesiumtauraat, magnesiummalaat en magnesiumbisglycinaat.16 De structuur van een aminozuurchelaat is dermate sterk dat ons maagsap de vorm niet kan splitsen.19,20 Dat komt door de aminozuren in de chelaatvorm, die als het ware werken als beschermende laag voor het magnesium.19,20 Het magnesiumbisglycinaat bereikt dus als volledig element onze darmen, waar ons lichaam het waardevolle mineraal vervolgens opneemt.20 Verder zorgt het aminozuurgecheleerde karakter voor minder maag- en darmklachten in verhouding tot ongecheleerde magnesiumvormen.19

Magnesiumvormen voor de spierfunctie
Malaat: goed voor de spieren
We adviseren Magnesium Malaat aan bij weinig energie en verminderde spierwerking.

Magnesiummalaat is een verbinding van magnesium en appelzuur. Deze combinatie is de beste keuze bij vermoeidheid en een verminderde spierwerking.1,2,3

Ingrediënten & dosering
Neem 1 tot 2 tabletten per dag. Houd u aan de aanbevolen dosering.

Ingrediënten: Magnesiummalaat, microcrystalline cellulose (vulstof), dicalciumfosfaat (vulstof), HPC, calcium carbonaat (kleurstof), stearinezuur (anti-klontermiddel), silicium dioxide (vulstof), croscamellose sodium (bindmiddel), HPMC (glansmiddel), glycerol (bevochtigingsmiddel), Vitamine B6 (Pyridoxaal-5-Fosfaat).

Bevat geen: GMO, gluten, gist, lactose, suiker, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen.

Samenstelling per dosering (1 tablet) RI*
Magnesium (als 1000 mg magnesiummalaat) 150 mg 40%
Vitamine B6 (pyridoxaal-5-fosfaat) 1,2 mg 87%

Gerelateerde producten

Scroll naar boven