Vitakruid IJzerbisglycinaat Complex 90 capsules

18.95

Beschikbaarheid: 3 op voorraad

SKU: 221129 Categorie: Tags , ,

Vitakruid IJzerbisglycinaat Complex 90 capsules

Biologisch beschikbare vorm ijzer: bisglycinaat
Bisglycinaat is de meest biologisch beschikbare vorm van ijzer. De structuur van een aminozuurchelaat is namelijk dermate sterk dat ons maagsap het niet kan splitsen. Dat komt door de aminozuren in de chelaatvorm die als het ware werken als beschermende laag voor het ijzer. Het ijzerbisglycinaat bereikt dus als volledig element onze darmen waar ons lichaam het vervolgens opneemt. Bovendien weten we van ijzer suppletie dat het nog wel eens onprettig kan zijn voor maag en darmen. Door het aminozuurgecheleerde karakter van ijzer bisglycinaat blijven dergelijke klachten echter beperkt!

Met koper, om verlaagde koperstatus te voorkomen
Balans is het woord waar de effectiviteit van onze mineralenhuishouding op leunt. Als op een weegschaal worden de verschillende elementen in ons lichaam continu gewogen. De mineralen die we kennen hebben verschillende verbanden met elkaar (zie visual hieronder). Zo hebben ijzer en koper een zogenoemde dubbelzijdige antagonistische werking. Dit betekent in regulier Nederlands dat een verhoogde ijzer inname kan leiden tot een verlaagd koper gehalte en andersom. Bovendien is een bijkomstig voordeel van koper, dat het mineraal het ijzertransport in ons lichaam ondersteunt*. Om verlaagde koperniveaus te voorkomen en ijzertransport te ondersteunen bevat onze IJzer Bisglycinaat Complex per tablet dan ook 50 mcg koper in de goed opneembare vorm gluconaat.

Mineralen interactie

Onderbouwde cofactoren, ter ondersteuning van ijzermetabolisme
We hebben drie ondersteunende nutriënten aan ons IJzer Bisglycinaat Complex toegevoegd. De vitaminen A, B2 en C hebben een aantoonbaar ondersteunend effect voor het ijzer metabolisme. Zo blijkt uit verschillende studies dat vitamine A en B2 betrokken zijn bij het mobiliseren van ijzer uit weefselopslagplaatsen*. Daarnaast komen ontoereikende riboflavine niveaus (vitamine B2) vaak samen voor met een verlaagde ijzer huishouding. Verder bevordert vitamine C, het nutriënt dat we doorgaans associëren met immuniteit, de opname van ijzer uit voeding. Waarna de weerstandsvitamine tevens zorgt voor een hoger ijzergehalte in ons bloed, de plek waar we dit waardevolle mineraal nodig hebben. Door haar dubbele werking leek een toevoeging van 200 mg vitamine C ons dus ook goed te verdedigen!

Om de dag suppleren voorkomt maag- en darmongemakken
Toch kan het weken- tot maandenlang drie keer per dag een ijzertablet slikken leiden tot maag- en darmongemakken. Zelfs met het gestelvriendelijke ijzer bisglycinaat. Recent onderzoek heeft aangetoond wat hier precies de oorzaak van is. De dunne darm neemt namelijk maar vijftien procent van het geconsumeerde ijzer op. Het overgrote deel komt in de dikke darm terecht, waar het mineraal de groei van ongunstige bacteriën die klachten veroorzaken stimuleert. De lage ijzer opname in de dunne darm hangt samen met het hormoon hepcidine. Wanneer de afgifte van het hormoon aan het bloed daalt, stijgt de ijzeropname in de dunne darm en vice versa. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de lever tot 48 uur na het slikken van een ijzer tablet meer hepcidine afgeeft, wat dus resulteert in een verslechterde ijzeropname in de dunne darm. Eens in de twee dagen ijzer suppleren biedt dus uitkomst bij aan ijzer gerelateerde darmongemakken!

Baanbrekend gebruiksadvies zorgt tevens voor betere ijzeropname
Darmongemak is niet het enige probleem dat we relateren aan dagelijkse ijzersuppletie. De hogere hepcidine-concentraties die ontstaan na het slikken van een ijzertablet hebben namelijk nog een nadelig effect. Een verhoogde afgifte van het hormoon beperkt ongeveer twee dagen het inbouwen van ijzer in de rode bloedcel. Oftewel, na suppletie met het mineraal lijken de geslikte ijzertabletten in de 48 uur die daarop volgen minder effectief. Uit onderzoek blijkt dat het meeste ijzer het beenmerg bereikt, en daarmee de rode bloedcellen, bij suppletie om de dag in een dosering van 40-80 mg. Daarom luidt ons advies: suppletie om de dag, in de dosering van één tot drie tabletten; een revolutionaire therapie!

Extra informatie voor professionals

IJzer
Essentieel voor ons bestaan
IJzer is een veelvoorkomend element op onze aardbol en uitermate belangrijk voor nagenoeg alle levende wezens1. Het mineraal maakt deel uit van ons zogenoemde hemoglobine. Dit gespecialiseerde eiwit verzorgt het transport van zuurstof en koolstofdioxide door onze bloedbanen, waar het ook een derde van onze rode bloedcellen opmaakt1, 3, 13. Jammer genoeg hebben we geregeld te maken met ontoereikende ijzerniveaus. Vooral menstruerende vrouwen, zwangeren, kinderen in de groei, vegetariërs en sporters specificeren we als risicogroepen13, 17, 18. Het gegeven dat mannen niet menstrueren maakt overigens dat ze veel minder gevoelig zijn voor een scheve ijzerhuishouding12.

Bisglycinaat
De meest biologisch beschikbare vorm
Bisglycinaat is de meest biologisch beschikbare vorm van ijzer8. De structuur van een aminozuurchelaat is namelijk dermate sterk dat ons maagsap de vorm niet kan splitsen8, 9. Dat komt door de aminozuren in de chelaatvorm, die als het ware werken als beschermende laag voor het ijzer. Het ijzerbisglycinaat bereikt dus als volledig element onze darmen, waar ons lichaam het waardevolle mineraal vervolgens opneemt8, 9. Bovendien weten we van ijzer suppletie dat het nog wel eens onprettig kan zijn voor maag en darmen. Door het aminozuurgecheleerde karakter van ijzer bisglycinaat blijven dergelijke klachten gelukkig beperkt8, 9!

Geen branded ijzer bisglycinaat
Overigens ziet u in ijzer bisglycinaat supplementen vaak het branded Ferrochel® terug komen. Het was voor ons ook een optie deze branded variant in ons IJzer Bisglycinaat Complex op te nemen. Na uitvoerig onderzoek hebben we echter besloten voor een bisglycinaat variant zonder branded keurmerk. Deze variant heeft namelijk exact dezelfde chelaatvorm (bisglycinaat), en garandeert ook stabiliteit bij elke batch door het afgeven van verschillende certificaten. Wij vonden de meerwaarde van Ferrochel® tegenover onze non-branded bisglycinaat dus verwaarloosbaar. Uiteraard is Ferrochel® wél veel duurder in aanschaf, wat vervolgens deels wordt doorberekend aan de consument. Daarom in ons IJzer Bisglycinaat Complex, wél de voordelen van een stabiele biologisch beschikbare chelaatvorm, niet de nadelen van onnodig dure branded nutriënten!

IJzer & koper
Onafscheidelijke antagonisten
Balans is het woord waar de effectiviteit van onze mineralenhuishouding op leunt. Als op een weegschaal worden de verschillende elementen in ons lichaam continu gewogen. De mineralen die we kennen hebben verschillende verbanden met elkaar. Zo hebben ijzer en koper een zogenoemde dubbelzijdige antagonistische werking2. Dit betekent dat een verhoogde ijzer inname kan leiden tot een verlaagd koper gehalte en andersom2. Om verlaagde koperniveaus te voorkomen bevat ons IJzer Bisglycinaat Complex per tablet dan ook 50 mcg koper in de goed opneembare vorm gluconaat.

Alle noodzakelijke cofactoren
Vitamine C, het nutriënt dat we doorgaans associëren met immuniteit, bevordert de opname van ijzer uit voeding4, 7. Waarna de vitamine tevens zorgt voor een hoger ijzergehalte in ons bloed, de plek waar we dit waardevolle mineraal nodig hebben4, 7, 15. De weerstandsvitamine ondersteunt het ijzermetabolisme dus langs twee wegen.

Vitamine B2, ofwel riboflavine, is betrokken bij het mobiliseren van ijzer uit weefselopslagplaatsen4, 6. Daarnaast komen ontoereikende riboflavine niveaus vaak samen voor met een verlaagde ijzer huishouding4, 16. Het toevoegen van B2 in een ijzer complex is dus niet alleen van belang voor uw ijzermetabolisme, ook uw mogelijke riboflavine verlaging lossen we ermee op!

Naast riboflavine is vitamine A ook betrokken bij het mobiliseren van ijzer uit weefselopslagplaatsen4, 6. Vervolgens zorgt de vitamine die we doorgaans associëren met onze ooggezondheid voor een adequate ijzerafgifte aan ons beenmerg en rode bloedcellen4, 6.

Door hun antagonistische relatie is het ondenkbaar ijzer in hoge doseringen te suppleren zonder koper als aanverwante2. Bovendien is een bijkomstig voordeel van koper dat het mineraal ons ijzertransport ondersteunt4, 6.

Hieronder ziet u een versimpeld model uit het boek Lecture notes haematology6. Hierin is te zien wat er gebeurt na uw ijzer consumptie, en dan met name welke cofactoren, voor welk proces binnen het ijzermetabolisme van belang zijn.

Suppletie om de dag
Een baanbrekende therapie
We zijn gewend onze supplementen dagelijks, of zelfs meerdere malen per dag te nemen. Nu blijkt uit onderzoek dat ijzer buiten uw standaard suppletie regime valt5, 10, 14. En daar zijn twee goede argumenten voor op te werpen.

Vermindert darmongemak
Het weken- tot maandenlang drie keer per dag een ijzertablet slikken kan leiden tot maag- en darmongemakken5, 10, 14. Zélfs met het gestelvriendelijke ijzer bisglycinaat. Recent onderzoek heeft aangetoond wat hier precies de oorzaak van is. De dunne darm neemt namelijk maar vijftien procent van het geconsumeerde ijzer op5, 10, 14. Het overgrote deel komt in de dikke darm terecht, waar het mineraal de groei van ongunstige bacteriën die klachten veroorzaken stimuleert5, 10, 14. De lage ijzer opname in de dunne darm hangt samen met het hormoon hepcidine. Wanneer de afgifte van het hormoon aan het bloed daalt, stijgt de ijzeropname in de dunne darm en vice versa5, 10, 14. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de lever tot 48 uur na het slikken van een ijzer tablet meer hepcidine afgeeft, wat dus resulteert in een verslechterde ijzeropname in de dunne darm5, 10, 14. Eens in de twee dagen ijzer suppleren biedt dus uitkomst bij aan ijzer gerelateerde darmongemakken!

Verbeterde opname
Darmongemak is niet het enige probleem dat we relateren aan dagelijkse ijzersuppletie. De hogere hepcidine-concentraties die ontstaan na het slikken van een ijzertablet hebben namelijk nog een nadelig effect. Een verhoogde afgifte van het hormoon beperkt ongeveer twee dagen het inbouwen van ijzer in de rode bloedcel5, 10, 11, 14. Oftewel, na suppletie met het mineraal lijken de geslikte ijzertabletten in de 48 uur die daarop volgen minder effectief. Uit onderzoek blijkt dat het meeste ijzer het beenmerg bereikt, en daarmee de rode bloedcellen, bij suppletie om de dag in een dosering van 40-80 mg5, 10, 14. Daarom luidt ons advies: suppletie om de dag, in de dosering van één tot drie tabletten; een revolutionaire therapie!

* Goedgekeurde gezondheidsclaims:
Referenties
Orthomoleculaire kennisbron
Vitakruid mag wettelijk gezien geen (complete) informatie verstrekken wat betreft toepassingen van dit supplement. Voor meer informatie kan je altijd een orthomoleculaire kennisbron raadplegen.

Bij Vitakruid kun je kosteloos bij een bestelling laten controleren of er interactie is tussen jouw voorgeschreven medicijnen en de bestelde supplementen. Deze controle wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd apotheker.

Dosering
Neem 1-3 tabletten per dag. Om de dag suppleren. Tenzij anders geadviseerd. Aanbevolen dosering niet overschrijden. Let op: Door een aanpassing van de grondstof hebben de tabletten nu een donkere kleur; zie onderstaand voorbeeld.

Ingrediënten: Ascorbinezuur (Vitamine C), IJzerbisglycinaat, cellulose (bindmiddel), HPC (bindmiddel), Siliciumdioxide (anti-klontermiddel), Bètacaroteen (Provitamine A), Magnesium-stearaat (anti-klontermiddel, HPMC (coating), Riboflavine (Vitamine B2), Silicium dioxide (anti-klontermiddel), Retinol acetaat (Vitamine A), Kopergluconaat.

Bevat geen: GMO, gluten, gist, lactose, suiker, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen.

Samenstelling per dosering (1 tablet) RI*
IJzer (bisglycinaat) 28 mg 200%
Koper (gluconaat) 500 µg 50%
Bèta caroteen 2 mg **
Vitamine A (retinol acetaat) 400 µg 50%
Vitamine B2 (riboflavine) 5 mg 357%
Vitamine C (ascorbinezuur) 200 mg 250%
* Referentie-Inname ** Geen RI vastgesteld

Scroll naar boven