Vitakruid Betaïne HCL 650 mg met Pepsine 160 mg, 120 tabletten

31.30

Beschikbaarheid: 4 op voorraad

SKU: 221125 Categorie: Tags , , , , ,

Vitakruid Betaïne HCL 650 mg met Pepsine 160 mg, 120 tabletten

Betaïne HCL 650 mg
Beschrijving
Let op! Door een aanpassing van de grondstof hebben de tabletten een iets ander aanzicht en structuur. De werkzaamheid is onveranderd.

Natuurlijke bron van lichaamseigen enzymen
Het spijsverteringsgestel is een ingewikkeld, maar goed georganiseerd systeem. Alles wat we via voeding tot ons nemen, vindt zijn weg in een uitgebreid verteringstraject. Als eerste stop bereikt ons voedsel de maag. De maag produceert zoutzuur en diverse enzymen die nodig zijn voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten. De enzymen betaïne HCL (hydrochloride) en pepsine (peptase) komen van nature in ons lichaam voor.

Hoge dosering van 650 mg betaïne per tablet
Betaïne hydrochloride (HCL) is de hydrochloride zoutvorm van het enzym betaïne. Doorgaans maakt de maag zelf zoutzuur aan zodra vetten of koolhydraten de maag bereiken. Door factoren als overconsumptie van koolhydraten en vetten, stress en ouderdom neemt de productie van zoutzuur in de maag af.

Ultieme combinatie van betaïne met pepsine
Suppletie met betaïne HCL en pepsine werkt als een buitengewoon krachtige synergetische formule. Een bijzonder hecht team dat elkaar versterkt in werking. Het lichaam produceert pepsine namelijk niet direct als actief enzym. De wandcellen in de maag produceren pepsinogeen, de voorloper van pepsine. Het zoutzuur (betaïne HCL) in de maagholte transformeert vervolgens pepsinogeen in de actieve vorm pepsine.

Pas nu kan pepsine zijn werk doen binnen ons lichaam. Bij de omzetting van pepsine gaat een hoop pepsinogeen verloren. Het is dus uiterst efficiënt om de actieve vormen pepsine en betaïne te suppleren.

Toevoeging van160 mg pepsine met een hoge enzymenactiviteit
Bij het selecteren van een goed enzym, moet je niet persé te letten op de dosering van een enzym, maar op de zogenoemde enzymenactiviteit. We hebben aan deze combinatie maar liefst 160 mg pepsine toegevoegd met een uiterst hoge enzymactiviteit van 1:3000.

Een hoge activiteit is makkelijk te herkennen: hoe hoger het tweede getal, des te actiever het enzym in de betreffende combinatie. Op veel producten is de activiteit van een enzym niet vermeld. Wij staan voor transparantie en daarom vermelden we op onze etiketten altijd de enzymactiviteit!

Onderzoek of Betaïne HCL voor jou werkt met onze Testkit
Voor wanneer je niet helemaal zeker bent of Betaïne HCL 650 het product voor jou is, hebben we een handige testkit ontwikkeld. In de testkit zitten tien tabletten waarmee je gemakkelijk kan nagaan of Betaïne HCL met pepsine een geschikt product voor jou is!

Neem één tablet met 650 mg betaïne HCL en 160 mg pepsine in halverwege een eiwit- en vetrijke hoofdmaaltijd. Wanneer de ongemakken niet verergeren, maar juist verminderen, dan kan suppletie met betaïne HCL helpen. Het is dan van belang dat je zoekt naar de juiste dosering. Doseringen kunnen per persoon variëren tussen de één en zes tabletten.

Extra informatie voor professionals
Informatie voor de Professional
Maagzuur heeft belangrijke functies in het lichaam. De eerste belangrijke taak is de splitsing van eiwitmoleculen uit voeding, waardoor ze kunnen worden opgenomen in het bloed. Zonder maagzuur kunnen eiwitten, koolhydraten en vetten niet worden afgebroken. Ten tweede zorgt maagzuur ervoor dat alle vreemde bacteriën en schimmels in voedsel onschadelijk worden gemaakt. Afsluitend helpt maagzuur bij een optimale opname van vitaminen en mineralen. Wanneer dit proces verstoord raakt heeft dit gevolgen voor alle stappen binnen het spijsverteringsstelsel. Het is dus uitermate belangrijk om zorg te dragen voor dit proces, waardoor klachten als een opgeblazen gevoel, stoelgangproblemen en vermoeidheid kunnen worden verminderd.

Betaïne
Betaïne, of trimethylglycine, is het thrimethyl derivaat van glycine en is van nature aanwezig in het menselijk plasma door inname van voedsel en door endogene synthese in de lever en nieren. Het is een belangrijk nutriënt voor het menselijk lichaam. Normaliter bevindt zich rond de 20 – 70 µmol/l in het bloedplasma. Betaïne is in bijna alle menselijke weefsels aanwezig. De hoogste concentraties bevinden zich echter in de lever, de nieren en de teelballen. Voeding is de voornaamste leverancier van betaïne. Bronnen die rijk zijn aan betaïne zijn respectievelijk volkoren granen, spinazie, biet en garnaal. Betaïne wordt tevens verkregen uit choline via endogene synthese in de lever en nieren. De voornaamste bron voor commerciële betaïne is biet (Barrett et al., 2010).

Verschillende vormen
Trimethylglycine (betaïne anhydraat) is de wetenschappelijke naam voor de groep betaïne vormen. Een van deze vormen is betaïne hydrochloride (betaïne HCL). Betaïne HCL is de chloridezoutvorm van trimethylglycine. Zuren zetten betaïne anhydraat om in verschillende zoutvormen. Zoutzuur (in de maag) zet betaïne anhydraat bijvoorbeeld om in betaïne hydrochloride. Wanneer betaïne hydrochloride de dunne darm bereikt, wordt het omgezet in betaïne anhydraat, trimethylglycine (Day et al., 2016).

Toepassing
Betaïne HCL (hydrochloride) wordt met name toegepast om de maagzuurgraad te verhogen: als aanvulling op een tekort aan zoutzuur om daarmee de maag op te zuren. Daarnaast wordt het ingezet ter normalisatie van het metabolisme van homocysteïne. De positieve effecten van betaïne op de metabolisering van homocysteïne worden echter pas verkregen bij een dagelijkse inname van 1500 mg. Let wel, deze dosering kan wat hoog zijn voor mensen met een reeds normale of een te hoge zuurgraad. Pas de dosering in dit geval aan of gebruik een watervrije vorm van betaïne. Betaïne, foliumzuur, b6 en b12 werken nauw samen. Wanneer betaïne wordt ingezet ter bevordering van de metabolisering van homocysteïne, is het dus aan te raden om deze nutriënten met elkaar te combineren. Meer informatie over de rol van de verschillende b-vitaminen binnen het methyleringcyclus staan hier vermeld: https://www.sohf.nl/nieuws/b12-tekort

Pepsine
De bekleding van de maagwand is bezet met diepe klieren, maagwandklieren. Deze klieren bevatten pariëtale cellen die zoutzuur en intrinsieke factor produceren, en hoofdcellen, waaronder de peptische cel. Deze cellen vormen een van de belangrijkste maagenzymen, namelijk pepsinogeen. Pepsinogeen is de voorloper van pepsine, dat eiwitvertering initieert. Net als bij betaïne, zorgt het zoutzuur (HCl) in de maag ervoor dat pepsinogeen wordt omgezet tot de actieve vorm, in dit geval pepsine. Net als veel andere enzymen worden pepsines dus uitgescheiden in de vorm van een inactieve voorloper (pro-enzymen) en geactiveerd in het maagdarmkanaal. Er is dus betaïne nodig wil het lichaam pepsinogeen kunnen omzetten naar pepsine.

Werkingsmechanisme
Pepsine is een enzym dat tijdens de vroege stadia van de spijsvertering in de maag eiwitmoleculen splitst, zodat eiwitten kunnen worden afgebroken en verteerd tot lange aminozuurketens, polypeptiden genaamd.

Allereerst wordt voedsel opgeslagen in de maag, gemixt met zuur, slijm en pepsine, waarna het langzaam de twaalfvingerige darm in wordt begeleid. De snelheid waarmee voedsel in de twaalfvingerige darm terecht komt is afhankelijk van het type voedsel. Koolhydraatrijk voedsel verlaat de maag binnen een paar uur, eiwitrijk voedsel al wat langzamer en vetrijk voedsel duurt het langst. Daarnaast hangt het legen van de maag ook af van de osmotische druk van het materiaal in de twaalfvingerige darm. Vetten, koolhydraten en zuur in de twaalfvingerige darm remmen maagzuur, de uitscheiding van pepsine en verminderen de maagmobiliteit via neurale en hormonale mechanismen. Pepsine draagt bij als remmer in de maaglediging (Barrett et al., 2010).

Dosering
Neem 1 tot 3 tabletten bij een eiwit- en/of vetrijke maaltijd. Tenzij anders geadviseerd.

Ingrediënten: Betaïne HCL, microcrystalline cellulose (bindmiddel), Pepsine, HPC (coating), silicium dioxide (bindmiddel), HPMC (coating), magnesium stearaat (anti-klontermiddel), glycerol (bevochtigingsmiddel).

Bevat geen: GMO, gluten, gist, lactose, suiker, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen.

Samenstelling per dosering (1 tablet) RI*
Betaïne HCL 650 mg **
Pepsine (1:3000) 160 mg **
* Referentie-Inname ** Geen RI vastgesteld
Formaat

Scroll naar boven